Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚ ΝΑΞΟΥ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ


απεστ. 30-12-2022 | Δελτίο Τύπου

Ἑταιρεία Κυκλαδικῶν Μελετῶν
Βραβεῖον Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚ ΝΑΞΟΥ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚ ΝΑΞΟΥ ΙΑΚΩΒΟ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Η Εταιρία Κυκλαδικών Μελετών, με την συμμετοχή της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων και της Πολιτιστικής Εταιρίας «Τέχνη και Λόγος», διοργάνωσαν τιμητική εκδήλωση, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022, στη φιλόξενη στέγη της Αδελφότητος στον εκ Νάξου θεατρικό Συγγραφέα, Σεναριογράφο, Σκηνοθέτη, Ηθοποιό, Στιχουργό και Λογοτέχνη, Ιάκωβο Καμπανέλλη, θεμελιωτή του σύγχρονου Νεο-ελληνικού Θεάτρου.

Αριστερά ο Πρόεδρος της  Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών Καθηγητής κ. Δημήτριος Κορρές, προσφωνών την ομήγυρη.
Στο πάνελ εκ δεξιών ο Δρ. Γ. Ματσόπουλος, η κ. Άννα Φόνσου, ο κ. Αλέξανδρος Λεβαντής και η κ. Άννα Βαγενά.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του και την ανακήρυξη του έτους 2022 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σαν «Λογοτεχνικό έτος 2022 – Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Ο οργανωτής και συντονιστής της όλης εκδηλώσεως κ. Αλέξανδρος Λεβαντής, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε το πολυπληθές ακροατήριο για την παρουσία του, ανέγνωσε μήνυμα προς την εκδήλωση για τον Ι. Κ. του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου κ.κ. Δωροθέου του Β΄ στο οποίο μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «προσωπικότητες όπως αυτή του Κυκλαδίτη θεατρικού συγγραφέα Ι. Κ. πρέπει να προβάλλονται και να διδάσκονται δίνοντάς μας όραμα για το μέλλον, μέσα από το έργο τους».

Στη συνέχεια χαιρέτισαν την ομήγυρη ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών καθηγητής κ. Δημήτριος Κορρές, ο Πρόεδρος της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων κ. Εμμανουήλ Σκαρής και η Επίτιμη Πρόεδρος της Εταιρείας «Τέχνη και Λόγος» και Σύμβουλος Επικρατείας κα. Ιωάννα Μαρή. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Ε.ΚΥ.Τ. τ. Δήμαρχο Κιμώλου κ. Θεόδωρο-Γεράσιμο Μαγκανιώτη, από την Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Λ. (Λογοτεχνών) κα. Αικατερίνη Μπατάλια και από τον Δημοσιογράφο κ. Γ. Βιδάλη.

Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε στον κύριο ομιλητή Καθ. Δρ Φιλολογίας, Ιστορικό και Κριτικό κ. Γεώργιο Ματσόπουλο, ο οποίος με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο λόγο και γλαφυρότητα αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο του Ι. Κ. που με την πολυμορφία του και τις παρεμβάσεις του σφράγισαν ανεξίτηλα το νεώτερο ελληνικό πολιτισμό σε όλη την πορεία της ζωής του.

Ακολούθως η ηθοποιός και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού» κα. Άννα Φόνσου εκ Τήνου, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμώμενου από την καλλιτεχνική τους συνεργασία.

Τέλος, η ηθοποιός και βουλευτής κα. Άννα Βαγενά με ρίζες από το Μπατσί της Άνδρου, απήγγειλε σειρά ποιημάτων του Ι. Καμπανέλλη, αναφέροντας κύκλους τραγουδιών από συνθέτες της έντεχνης λαϊκής μουσικής, όπως τους Μ. Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο, πάνω σε στίχους που τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.

Την ωραία εκδήλωση έκλεισε ο οργανωτής και συντονιστής κ. Αλέξανδρος Λεβαντής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ιάκωβος Καμπανέλλης καταριθμείται στους διανοητές εκείνους που έκαψαν και πυρπόλησαν μέσα στη λυρίζουσα φλόγα της καλλιτεχνικής πορείας τους κάθε ολιγοδρανή σκεπτικισμό και κάθε μικροχαρή ορθολογισμό». Στην κατάμεστη αίθουσα της Αδελφότητος, παρευρέθησαν εκπρόσωποι φορέων Κυκλάδων Νήσων, μέλη λογοτεχνικών και πολιτιστικών συλλόγων, ηθοποιοί και γνωστά άτομα των Γραμμάτων και Τεχνών.