Ο Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» της Τήνου: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ – Με τη συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Τήνου


απεστ. 24-02-2023 | Δελτίο Τύπου | Τήνος 21.02.2023

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ» της Τήνου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΣ ΝΗΣΟΥ ΤΗΝΟΥ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1975

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ

Με τη συμμετοχή των μαθητών
του Γυμνασίου Τήνου

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ
Με τη συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Τήνου

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του Γυμνασίου Τήνου, συνοδεία των καθηγητών τους, επισκέφτηκαν το αλσύλλιο αλμυρικιών στη θέση ΚΑΛΑΜΙΑ, εξωτερικό λιμάνι της πόλεως Τήνου, με σκοπό να μάθουν και να κλαδέψουν τα χαμηλά μέρη των δένδρων. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν τυχαία, αξίζει να σημειωθεί ότι το αλσύλλιο στα ΚΑΛΑΜΙΑ, είναι έργο της συνεργασίας του Γυμνασίου Τήνου με το Σύλλογο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, δενδροφύτευση 2019.

Στο πεδίο υποδέχτηκαν τα παιδιά και τους καθηγητές τους ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ.κ. Ιωάννης Ψάλτης και Στέλιος Δεσύπρης, οι οποίοι  μετά τους χαιρετισμούς και τα χαμόγελα, έδειξαν με παραστατικό τρόπο, του πως πρέπει αφενός να κρατούν οι κλαδευτές (με σεβασμό και πολύ προσοχή) τα εργαλεία του κλαδέματος (ψαλίδι, πριόνι, κλαδευτήρι) και στη συνέχεια με πρακτικό τρόπο, πως χρησιμοποιούμε ένα έκαστο εργαλείο και πως να  κόβουμε ένα κλαδί.

Ναι .. για όλα πρέπει να λειτουργούμε σωστά. Το κλαδί πρέπει να το κόβουμε όσο γίνεται πιο κοντά στον κορμό, ώστε το δένδρο σιγά σιγά να αγκαλιάσει την πληγή και να την κλείσει ή δυνατόν με επικάλυψη βλαστού από γύρω-γύρω. Ναι.. το κλαδί πρέπει να το πριονίζουμε πρώτα από την κάτω πλευρά του ένα-δυο πόντους και μετά αρχίζουμε το πριόνισμα από πάνω. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε είπε ο κ. Ψάλτης, να ξεκληρίζεται ο κορμός και να καταστρέφεται το δένδρο ή να μένει για πάντα πληγωμένο και άσχημο το δένδρο. 

Τα παιδιά παρακολούθησαν με προσοχή το θεωρητικό μάθημα του κλαδέματος και στη συνέχεια, όλοι μαζί προχώρησαν στην εφαρμογή και το κλάδεμα. Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν δείχνουν το ενδιαφέρον των παιδιών για τη φύση και το περιβάλλον, αλλά και το σπουδαίο αποτέλεσμα.

Ευχόμαστε να έχουμε και συνέχεια σε άλλες περιοχές και από όλα τα σχολεία. Είναι ανάγκη στην σημερινή εποχή να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στη φύση, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη Θεία Δημιουργία.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ