Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


απεστ. 10-04-2023

Ἑταιρεία Κυκλαδικῶν Μελετῶν
Βραβεῖον Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν

ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών την Κυριακή 2 Απριλίου διοργάνωσε εκδρομή στην Χαλκίδα προς επίσκεψη του νέου αρχαιολογικού Μουσείου της πόλεως.

Η εκδρομή, η πρώτη μετά την πανδημία από τον κορωνοἵό, είχε διπλό σκοπό αφ΄ ενός εκπαιδευτικό για την επίσκεψη του νέου μουσείου της πόλεως και άλλων σημαντικών μνημείων της περιοχής, αφ΄ ετέρου κοινωνικό, καθώς μία τέτοια εκδήλωση θα έδινε την ευκαιρία καλλίτερης επικοινωνίας και γνωριμίας των μελών μας.

Ο άστατος καιρός, όπως και οι εργασίες στον Ιερό Ναό της Αγ. Παρασκευής μας υποχρέωσαν σε μία μικρή αλλαγή του αρχικού προγράμματος.

Πράγματι, έγινε επίσκεψη στο νέο Μουσείο της πόλεως (Μουσείο Αρέθουσα), το παλαιό τζαμί Εμίρ Ζαδέ, που έχει μετατραπεί σε μουσείου και την οικία Βαίλου Το Μουσείο, στεγάζεται στο εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας με την επωνυμία «Αρέθουσα Α.Ε.», βιομηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αι. και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς και επιβεβαίωση της σημαντικής βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλεως κατά τον προηγούμενο αιώνα. Το όλον κτίριο, άριστα διαμορφωμένο, συγκεντρώνει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και αναδεικνύει την πλούσια ιστορία της Χαλκίδος και της ευρύτερης περιοχής. Η ξενάγηση έγινε από τον αρχαιολόγο και Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας, κ. Γ. Γαβαλά, ο οποίος με βαθειά γνώση του αντικειμένου, μας μετέδωσε πάμπολλες πληροφορίες για την Χαλκίδα και την Εύβοια και των εκθεμάτων του Μουσείου. Στο τέλος, πολλές πληροφορίες μας μετέφερε η αρχαιολόγος κα Αλεξ. Κωσταρέλου, η οποία μας ξενάγησε στο παλαιό Τζαμί Εμίρ Ζαδέ και στην οικία Βαΐλου. η οποία αποκαταστάθηκε πλήρως από την Εφ.Α. Ευβοίας και η συνδυάζει ενετικά, οθωμανικά και νεοελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Μετά την επίσκεψη, οι συμμετέχοντες γευμάτισαν σε τοπικό εστιατόριο.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 40 άτομα μέλη, αλλά και φίλοι της Εταιρείας από πολλά νησιά (Αμοργό, Άνδρο, Κίμωλο, Μήλο, Νάξο, Σίφνο, Σύρο, Τήνο).

Παρευρέθηκαν ο κ. και η κα. Δ.Σ. Κορρέ, ο κ. και η κα. Στ. Προβελέγγιου, ο κ. Γ. Γαβαλάς, ο κ. και η κα. Γερ. Μαγκανιώτη, ο κ. και η κα. Ιακ. Ρήγου, ο κ. και η κα. Κ. Δανούση, ο κ. και η κα. Δ. Θεοφίλου, ο καθ. Νικ. Λεγάκης, ο καθ. και η κα. Σταμ. Καστελάνου, ο καθ. και η κα. Ευστ. Σιδερή, ο πρόεδρος των Ανδρίων Επιστημόνων και η κα. Κ. Πολέμη, ο κ. και η κα. Σπ. Κάλμπαρη, ο κ. και η κα. Ι. Γιαννόπουλου, ο κ. και η κα. Ι. Λιακατά, ο κ. και η κα. Ι. Ποσάντζη, ο κ. Κ. Καραποστολάκης, η κα. Λία Βασιλειάδη, η κα. Νία Γαβαλά, η κα. Μ. Γρυπάρη, η κα. Μ. Γιουρούκου, η κα. Ελ. Χαλκιουδάκη και άλλοι.