«ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΤΗΝΟΥ» | 25.08.2023 (Στήλη της Εφημερίδος μας)


παρελήφθ. 25-08-2023

«ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕΡΗ ΤΗΝΟΥ»
  • Το Σάββατο 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από ετών Εορτή της Αγκινάρας στην Κώμη, η προετοιμασία της οποία απαιτεί πολύ φροντίδα τόσο από τους παραγωγούς του προϊόντος όσο και από τις γυναίκες που παρασκευάζουν με μεράκι τις διάφορες γεύσεις της για να τις απολαύσουν οι επισκέπτες. Εφέτος την οργάνωση της εκδηλώσεως ανέλαβε ο δραστήριος Σύλλογος του χωριού και υπολογίζεται ότι προσήλθαν πολλές εκατοντάδες άτομα.
  • Μία από τις μεγαλύτερες σε ηλικία Καλονιάτισσες -σχεδόν αιωνόβιος- η Αννέζα Ιωάν. Αρμάου “έσβησε” ήρεμα στις 17 Ιουλίου. Η κηδεία της και η ταφή έγιναν στην Χώρα. Ευτύχησε να έχει τέκνα και εγγόνια που την υπεραγαπούσαν. Ας αναπαύεται εν ειρήνη!
  • Κυκλοφόρησε για 20η συνεχή χρονιά, ανανεωμένος, ο Χάρτης της Τήνου που επιμελούνται οι εκδόσεις Mare και ο Κωμητιανός Μάνθος Αντ. Ρεμούνδος. Όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, γνωρίζουν τις δυσχέρειες της προσπάθειας που εκτείνεται σε δύο δεκαετίες με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το νησί. Έχουν τεθεί μέχρι σήμερα σε κυκλοφορία περισσότερα από 500.000 αντίτυπα!
  • Την ημέρα που εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε λειτουργία τόσο στον ομώνυμο παλαιό ναΐσκο στην Κάτω Κώμη, όσο και στον πολύ νεώτερο του στην Αετοφωλεά.
  • Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλλονής-Καρκάδου πραγματοποίησε το Σάββατο 12 Αυγούστου εκδήλωση με ζωντανή μουσική στο θεατράκι της Καλλονής. Ώρα ενάρξεωςς ήταν η εννάτη εσπερινή και η προσέλευση υπήρξε αθρόα. (Υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν κάποιες χιλιάδες σουβλάκια).
  • Η φαντασία των επινοητικών σεφ είναι αξιοθαύμαστη, όταν συμβάλλει στην προβολή των επιχώριων αγροτικών προϊόντων. Έτσι σε κέντρο εστιάσεως στην Μέσα Κώμη προσφέρεται παγωτό αγκινάρα το οποίο συνοδεύεται από γλυκό κουταλιού κάππαρης! Νέες χρήσεις για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας.
  • Στις 6 Αυγούστου “έσβησε” στην Καλλονή η γνωστή και αγαπητή σε όλα τα Κάτω Μέρη Γιακουμίνα Στεριώτη σε ηλικία 84 ετών. Η κηδεία και η ταφή της έγινε στην Καλλονή, παρουσία πλήθους κόσμου. Τους οικείους της συλληπούμεθα θερμώς.
  • Πανηγυρικώς εόρτασε και εφέτος το Προσκύνημα της Παναγίας στο Βρυσί. Την παραμονή τελέσθηκαν παράκληση και εσπερινός και το πρωί της εορτής (15 Αυγούστου) δύο λειτουργίες. Η προσέλευση των πιστών ήταν εντυπωσιακή.
  • Στις 18 Αυγούστου, μνήμη του Αγίου Αγαπητού, εόρτασε ο ομώνυμος ναός του γραφικού χωριού Αγάπη. Ακολούθησε πανηγυρική εκδήλωση με την συμμετοχή πλήθους φιλέορτων. (Μερικές χιλιάδες).

Γ. Κ. Γ.