Αξιομνημόνευτες Βιογραφίες (Στήλη της Εφημερίδος μας): Αθανάσιος Ιωαν. Μαρτίνος


Ο Αθανάσιος Μαρτίνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950. Ο πατέρας του, Ιωάννης, γεννήθηκε το 1907 στην Στεμνίτσα Αρκαδίας και η μητέρα του Αθηνά (Νουνού) έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά και την Ελευσίνα.

Από το 1971 εργάζεται κοντά στην οικογενειακή νεοϊδρυθείσα ναυτιλιακή εταιρεία «Thenamaris Ships Management», την οποία ίδρυσε η μητέρα του. Το 1974, ολοκληρώνει τις σπουδές του, στα Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων. Το 1991, ο Αθαν. Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime (EastMed). Διαθέτει 74 ποντοπόρα πλοία, απασχολεί 180 στελέχη στα γραφεία και 1.500 ναυτικούς στα πλοία του, ενώ είναι και μεγάλος επενδυτής στο real estate.

Ο Αθαν. Μαρτίνος παντρεύτηκε το 1974 την Μαρίνα Μαρτίνου, που κατάγεται από την ορεινή Άμπλιανη Ευρυτανίας. Έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τη Γεωργία που ασχολείται με την πολιτική και διετέλεσε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τη Μαρίνα. Είναι μόνιμος κάτοικος Γλυφάδας.

Επιπροσθέτως των ενασχολήσεων του με τη ναυτιλία, αφιερώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε φιλανθρωπικά έργα. Μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας», στην οποία είναι επικεφαλής μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα από το 2015, επιτελεί φιλανθρωπικά έργα, χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα. Ο Αθαν. Μαρτίνος μαζί με τα αδέρφια του, Ντίνο και Ανδρέα είναι ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Στις 24 Απριλίου 2015 ο Αθαν. Μαρτίνος τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Στις 18 Μαΐου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το Οφίκιο του Άρχοντος Εξάρχου.

Έχει τιμηθεί από πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως με το Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Διονυσίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σπυρίδωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και τον χρυσό Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών. Έλαβε επίσης το Μέγα Παράσημο – τον χρυσό Σταυρό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος.

Τον Οκτώβριο του 2019 έλαβε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το Χρυσό Μετάλλιο του Ζαππείου.

Ο Μαρτίνος έχει, επιπλέον, ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης πολλών πόλεων και δήμων ανά την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική. Στις 9 Οκτωβρίου 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκε Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους. Η εγκατάστασή του στις Καρυές Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019.


π.ά.: el.wikipedia.org