Παναγία Μεγαλόχαρη της Τήνου – 15Αύγουστος 2020 – Εορτή «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας»


Τήνος, 15 Αυγούστου 2020

Παναγία Μεγαλόχαρη της Τήνου
15Αύγουστος 2020

Εορτή «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου
και Αειπαρθένου Μαρίας»

Προς Τιμήν «της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας», μιας από της μεγαλύτερες Χριστιανικές μας εορτές, από τις προηγούμενες κιόλας ημέρες, όπως και κάθε χρόνο, χιλιάδες Χριστιανοί προσκυνητές επισκέπτονται τη Παναγία τη Μεγαλόχαρη της Τήνου.

Ανήμερα της Εορτής, το πρωί ετελέσθη και εφέτος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου Β’.

Προς Τιμήν της Εορτής, στη Τήνο επίσης αφίχθησαν και παρευρέθησαν, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο Υπ. Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο Υπ. Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχ. Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Στυλ. Πετράκης, ο Αρχ. του Λιμ. Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Θεόδ. Κλιάρης, ο Δ/ντής του γραφείου του Υπ. Εθνικής Αμύνης κ. Αθαν. Βάλαρης, οι Βουλευτές Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Κατερίνα Μονογυιού και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοδώρα Τζάκρη, ο εκπρ. ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Χρήστος Πολατσίδης, ο Εντιμότατος Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Στρατηγός Διοικητής της ΕΛ.ΑΣ. Περιφ. Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, η Έπαρχος Τήνου κα Νατάσα Δεληγιάννη, ο πρ. Υπουργός και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού κ. Παν. Ρουμελιώτης, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, ο Δ/τής της Πυροσβεστικής Υπηρ. Κυκλάδων, ο Δ/τής του Α.Τ. Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Δ/τής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Κυβερνήτης και Αξιωματικοί του Πολεμικού ΤΠΚ “ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ” το οποίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Τήνου για την απόδοση των τιμών, ο Αντιπρόεδρος καθώς και μέλη της Διοικ. Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, μέλη της Αδελφότητος των Εν Αθήναις Τηνίων, και άλλοι πολλοί ευσεβείς συμπολίτες μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση με τις καταθέσεις στεφάνων για το «Έλλη», στο μνημείο που ευρίσκεται εντός του Ιερού Ναού της Μεγαλόχαρης (παραπλεύρως του σημείου της «Εύρεσης» της Ιεράς Εικόνας).

Το «Έλλη» τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940, σε περίοδο ειρήνης για τη χώρα μας και επί δικτατορίας Μεταξά, και βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου ενώ είχε τότε σταλεί στο νησί για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Μεγαλόχαρης.

Αμέσως μετά, στο σημείο που βυθίστηκε το εύδρομο «ΕΛΛΗ» το 1940, στο γνωστό ως «παλαιό λιμάνι» της Τήνου –σύμφωνα με το έθιμο στο ίδιο ακριβώς σημείο- εφέτος είχε καταπλεύσει το Πολεμικό ΤΠΚ “ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ”-, τελέσθηκε Τρισάγιο από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο της Ιεράς Νήσου π. Γεώργιο Φανερό και η ρίψη στεφάνων στον υγρό τάφο του τορπιλλισμού, από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ν., τον Υπουργό Εργασίας και από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης.

Τιμές αποδόθηκαν κατά τη διάρκεια της Εορτής από το άγημα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, και από τη Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.

Τιμές αποδόθηκαν επίσης από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, από ζεύγος μαχητικών τύπου «Mirage 2000» της Πολεμικής Αεροπορίας, και πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Δυστυχώς όμως, φέτος δεν έλαβε χώρα ούτε η λιτανεία της Εικόνας, ούτε έγιναν οι γνωστές κατά τις εθιμικές παραδόσεις πανυγήρεις της Ιεράς Νήσου – λόγω των καταστάσεων με τη πανδημία. Μέσα στο ναό δεν ήταν επιτρεπτό να βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότερα από 60 άτομα, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία για τον έλεγχο αυτών. Οι παρευρισκόμενοι πιστοί στην Παναγία της Τήνου σαφώς και τήρησαν αυτά τα μέτρα, φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις, περιμένοντας ευλαβικά να αντικρίσουν τη θαυματουργή εικόνα, και να Την προσκυνήσουν.

Πρώτα ο Θεός,
ευχόμαστε του χρόνου υγιείς όλοι μαζί
να αποδώσουμε στην Παναγία τη Μεγαλόχαρη
όλες τις μεγαλοπρεπείς τιμές που Της ανήκουν.