ΣΙΦΝΟΣ: “ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ” | ΣΙΦΝΟΣ 2023


31.05.2023

“ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ” | ΣΙΦΝΟΣ 2023

Η φρυκτωρία είναι ένα σύστημα οπτικής επικοινωνίας με φρυκτούς, δηλαδή φλεγόμενους πυρσούς ή δαυλούς, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην αρχαιότητα, πάνω σε πύργους ή σε βουνοκορφές -για να είναι το ένα σημείο ορατό με το άλλο-, ώστε να μεταδώσουν μήνυμα σε μακρινή απόσταση. Το άναμμα του πρώτου πυρσού ακολουθούν διαδοχικά οι υπόλοιποι φρυκτωροί ώστε να αναμεταδοθεί η είδηση. Το δίκτυο αυτό στην αρχαιότητα αναπτύχθηκε κυρίως για στρατιωτικούς σκοπούς με προσυμφωνημένο μήνυμα (π.χ. νίκη).

Η επινόηση της φρυκτωρίας αποδίδεται στον Παλαμήδη κατά την περίοδο του Τρωικού Πολέμου, στο τέλος της Εποχής του Χαλκού. Σήμερα, αναβιώνουμε αυτήν την αρχαία μέθοδο επικοινωνίας, με εθελοντές να μεταβαίνουν πάνω σε πύργους, στις κορυφές των νησιών, αλλά και πάνω στους φάρους, όπου χρησιμοποιούν τις φρυκτωρίες ως μέσο (ανα)μετάδοσης για να στείλουν από τα Νησιά μας νοερά το μήνυμα της “Νησιωτικής αλληλεγγύης του Αρχιπελάγους”, αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας.

Και εφέτος, η αρχή της Φρυκτωρίας, ως καθιερωμένη πλέον Σιφνέϊκη παράδοση (την ημέρα της Πεντηκοστής) θα γίνει με αφετηρία τη Σίφνο, την Κυριακή 4 Ιουνίου, που πρώτη θα στείλει το μήνυμα σε όλες τις Κυκλάδες μας, σε όλα τα γύρω νησιά που ανταποκρίθηκαν: Μήλος, Άνδρος, Κέα, Κύθνος, Πάρος, Νάξος, Κίμωλος, Ανάφη, Σέριφος, Φολέγανδρος, Σαντορίνη και Σύρος, για να εορτάσουν την 20η χρονιά αυτού του εθίμου.