Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ | άρθρο από την Ειρήνη – Φάνια Παπιδά


παρελήφθ. 11-09-2023

Η ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Εθνική, πολιτική, διπλωματική ισχύς μας η Ναυτιλία”, “ΕΛΛΑΔΑ χωρίς Θάλασσα δεν υπάρχει”, “Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα (Μυριβίλης)”, “Για μένα είναι ιδιαίτερη συγκίνηση που επιστρέφω στον Πειραιά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Διοικητικού φορέα της Ελληνικής Ναυτιλίας με στόχο και όραμα να την επεκτείνουμε όσο μπορούμε στα πέρατα του κόσμου. Σ’ όλες τις θάλασσες του κόσμου να καταστήσουμε, επιτέλους κοινή συνείδηση, ότι η Ελλάδα χωρίς Θάλασσα δεν υπάρχει και ότι δεν υπάρχει ανάκτηση σ’ αυτό τον τόπο χωρίς Ελληνική Σημαία απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη!”.

Λόγια μεγάλα, οράματα του αιθέρος και όνειρα πραγματοποιήσιμα (;) εκφωνηθέντα απ’ τον ενθουσιώδη Υπουργό της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατά την τελετή παραλαβής από τον πρώην υπηρεσιακό Υπουργό. Είμαστε κι εμείς οι Έλληνες Ναυτικοί υπερήφανοι και συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του Υπουργού μας και του ευχόμαστε όλοι οι Έλληνες, φυσικά, να φέρει εις πέρας πραγματοποιήσιμα όλα τα οράματα μαζί με τους άξιους αξιωματικούς της Θάλασσας.

Δεν μας ανέφερε όμως ο Υπουργός της Ναυτιλίας, πως θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα του αφελληνισμού της Ναυτιλίας… Λέει γνωστός εφοπλιστής ότι: “Δεν υπάρχουν πια Έλληνες ναυτικοί ν’ ακολουθήσουν τις προηγούμενες γενιές, μιας και ελάχιστα νέα παιδιά επιλέγουν την Θάλασσα”. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεύτερο θέμα που δεν εθίγει κατά την ομιλία του κ. Υπουργού, είναι αυτό του προγραμματισμού της ΑΠΑΝΘΡΑΚΩΠΟΙΗΣΗΣ. Πολλές Ναυτικές Εταιρίες προγραμματίζουν ήδη μεγάλα σχέδια για “ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ”, πλοία που ναυπηγούνται με “πράσινα” χαρακτηριστικά, φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό, τη νέα “πράσινη” στρατηγική του ΙΜΟ με στόχο έως το “Zero Net”, μηδενικές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακος με σκοπό την επιτάχυνση της πορείας της απανθρακοποίησης. Ουδέν σχόλιόν έκανε ο κ. Υπουργός περί απορρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ωραία, να μην φορτώνουμε όλα τα θαλασσινά προβλήματα, προς επίλυση, στην πλάτη του κ. Υπουργού… Πρέπει να βοηθήσουν και οι εφοπλιστές μας στον τομέα της επιλογής εκπαιδευμένων ηθικώς, πεπειραμένων -με ελληνική παιδεία και ΑΝΘΡΩΠΙΑ- πληρωμάτων. Το τραγικό συμβάν πέρασε ήδη τα σύνορα της Ελλάδος μας. Δεν φτάνει οι σημαίες μας να κυματίζουν στα πέρατα του πλανήτη, αλλά οι σημαίες αυτές πρέπει να είναι άμεμπτες από κάθε αμαύρωση και σπίλωση, για να ανεμίζουν στους ιστούς τους υπερήφανες και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ.

ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ,
ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΔΥΣΤΥΧΟ ΑΝΤΩΝΗ.


Ειρήνη – Φάνια Παπιδά
(του “Κύκλου των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών”)