Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού: ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-2021


αναρτ. 28.10.2023

ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(Ι.ΤΗ.Π.)

ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-2021

ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 1821-2021

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους της Ελλάδας (Γ.Α.Κ.) και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσίασαν (στη Κεντρική Συνεδριακή Αίθουσα του Ι.ΤΗ.Π., την 28η Οκτωβρίου 2023), το βιβλίο: «ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ/ 1821-2021/ NAPOLI E RISORGIMENTO GRECO».

Ομιλητές της παρουσίασης ήταν η κα. Αμαλία Παππά – Αν. Γενική Διευθύντρια των Γ.Α.Κ. και ο κ. Γιάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας.

Πρόκειται για τον Κατάλογο της ομώνυμης Έκθεσης, που πραγματοποιήθηκε το 2021 σε Νάπολη, Αθήνα και Λευκωσία, σε συνεργασία με: 1) τα Γ.Α.Κ., 2) το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης και 3) την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.

Η δράση αυτή είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και έχει συμπεριληφθεί στις Επίσημες επετειακές δράσεις για τα “200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821”. Την έκδοση στην Ελληνική και Ιταλική γλώσσα, επιμελήθηκαν τα Γ.Α.Κ. και ο Τήνιος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας κ. Γιάννης Κορίνθιος.

Ο τόμος περιλαμβάνει τα εισαγωγικά κείμενα από τους εκπροσώπους των τριών φορέων και το μεγαλύτερο μέρος της είναι αφιερωμένο στις παρουσιάσεις των σχετικών εγγράφων και εκθεμάτων. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από τα Κρατικά Αρχεία της Νάπολης (ASNa) και είναι αυτό που αποτέλεσε τον βασικό κορμό στον οποίο προστέθηκε και το αντίστοιχο υλικό από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμπεριλαμβάνει 157 (συνολικά) τεκμήρια από τα αρχεία και τις συλλογές των τριών φορέων, τα οποία οργανώνονται σε πέντε -5- βασικές ενότητες.

Σημαντικό μέρος της έκδοσης καταλαμβάνει το κείμενο “Μυστικός Εταιρισμός στην Ελλάδα του Καποδίστρια”. Το κείμενο συνοδεύεται από μεταγραμμένα και μεταφρασμένα αποσπάσματα των κρυπτογραφημένων αναφορών ενός Ναπολιτάνου πράκτορα, ο οποίος είχε εντοπίσει μυστικές εταιρείες που τότε είχαν συγκροτηθεί και δρούσαν στην Ελλάδα κατά την Καποδιστριακή περίοδο. Σήμερα, με αφορμή αυτήν τη συνεργασία, γίνονται πλέον γνωστά στο ελληνικό κοινό σημαντικά τεκμήρια που διασώζονται στο αρχείο της Αστυνομίας (Κρατικά Αρχεία της Νάπολης) και διαφωτίζουν μια, μάλλον, ανεξερεύνητη, έως τώρα, πλευρά του Ευρωπαϊκού Μυστικού Εταιρισμού και της δράσης Ξένων φιλελευθέρων στην απελευθερωμένη Ελλάδα.


πηγή άρθρου: Ι.ΤΗ.Π.
www.itip.gr